TOFU GUIDE- Hvordan bruger jeg tofu?

Tofu guide – indeholder 5 simple opskrifter på måder at anvende tofu på. 

Jeg ved at tofu kan være svært at arbejde med og jeg oplever næsten altid, at nysgerrige har spørgsmål til, hvordan jeg anvender tofu.

Jeg spiser det gerne helt simpelt: stegt på panden ved høj varme med salt og uden olie, MEN sådan har jeg ikke altid brudt mig om det. Jeg vil våge at påstå at tofu er en tilvænningssag, som er hadet de første par gange men elsket med tiden.

Jeg håber at denne tofu guide kan være en hjælp til dig, som måske også er lidt i tvivl om, hvordan du skal tilberede/anvende/bruge din tofu.

Oversigt – Tofu guide

1. Hvad er forskellen?

2. 5 simple retter, med 3 forskellige slags tofu: 

  1. Basis (med almindelig tofu) 
  2. Miso-suppe (med blød tofu)
  3. Sprød (med fast tofu)
  4. Marieneret (med almindelig tofu)
  5. Dressing (med silke tofu) 
  • Opskrifterne rummer altså alle sammen forskellige slags tofu, både blød, fast og almindelig. Jeg vil nederst på siden også vedhæfte de varianter jeg benytter mig mest af. 

3. Hvilke tofu – varianter er bedst?

4. Holdbarhed, opbevaring og nedfrysning

Hvad er forskellen?

Der findes enormt mange forskellige tofu-varianter, silke tofu, blød tofu, “normal” tofu og fast tofu. I dette afsnit vil jeg beskrive nogen af de forskellige varianter der findes på markedet.

  • Silke tofu: Denne variant er enormt blød og jeg bruger den ofte til at lave dressinger, sauce og sågar “bløde” desserter med. Det har ikke meget smag, men derfor skal man alligevel krydre eller sødgøre det nok, når man benytter sig af det.
  • Blød tofu: Endnu en variant som er blød, men ikke nær så blød som ovenstående. Denne tofu fungerer skønt i supper, særligt miso, pho eller andre asiatiske supper. Derudover er den også god, hvis man gerne vil afprøve “vegansk skramle æg”.  
  • Normal tofu: Når jeg skriver normal tofu tænker jeg på dem du ofte finder i supermarkeder, såsom spir eller urtekram. Disse er hverken alt for hårde eller bløde og derfor super alsidige at arbejde med.
  • Hård tofu: Hård tofu eller firm tofu har ikke meget væske i sig. Denne tofu har således en fastere konsistens, som fungere fantastisk i retter der ellers ville have indeholdt kylling eller andet fast kød. Jeg har både anvendt det til “fish N chips” eller som “chicken-wings”. TIP: Køb almindelig tofu og fold et viskestykke henover og smid 2-3 tunge bøger på toppen og lad det hvile i et par timer. Bum, så er der en omgang fast tofu!

5 simple retter

BASIS TOFU

Når jeg skriver basis tofu, er det fordi jeg synes denne opskrift kan benyttes til stort set alt. Den er lavet med en almindelig pakke tofu, som hverken er helt fast eller helt blød.
Opskriften kan bruges i karry-retter, i salat, i sandwich eller hvilken som helst anden ret! 

Ingredienser

  • 100 gram almindelig tofu
  • Viskestykke / køkkenrulle
  • 1 spsk olie
  • salt

Fremgangsmåde

  1. Start med at dræne din tofu – Læg din tofu ud på et stykke køkkenrulle eller viskestykke og pres forsigtigt vandet ud. Den skal ikke være helt tør, men bare duppes lidt (se billede)
  2. Skær den drænede tofu ud i en ønsket størrelse. Skal det på brød skærer jeg dem i større skiver og skal det i salat eller andre gryderetter skærer jeg dem i mindre firkanter.  
  3. Tænd panden på middel-høj varme og varm olien op inden din tofu kommes ved. 
  4. Steg i 3-4 minutter på 2 modsatrettede sider (ligesom når en “bøf” vendes) og tilsæt salt efter smag. 
  5. Bum så har du basis tofu som smager super godt for sig selv, ellers er det klart til at komme i andre retter.

MISO SUPPE 

Miso suppe er en super lækker og perle nem opskrift at benytte tofu i. Det kræver blot du har noget miso-paste, lidt grøntsager og en blød tofu derhjemme. 

Jeg elsker at bruge blød tofu i supper og det gode ved denne opskrift er, at du ikke skal forstege din tofu. Ønsker du at suppen skal være en hovedret, ville jeg koge en omgang nudler til. 

Ingredienser

  • 100 gram blød tofu
  • 2 spsk misopaste + 700 ml vand
  • 2 spsk soya sauce
  • 2 fede hvidløg
  • 1 tommelfinger ingefær
  • Grøntsager efter valg
  • Lime til servering

Fremgangsmåde

  1. Start med at stege hvidløg og ingefær i lidt vand
  2. Tilsæt miso og soya og lad det simre i 30 sek før du tilsætter dine grøntsager. 
  3. Efter grøntsagerne er blevet stegt i 4-5 minutter tilsættes vandet. 
  4. Skær den bløde tofu i firkanter og kom det i suppen 3 minutter inden servering. 

CRISPY TOFU

Nu har vi været gennem den almindelige tofu og den bløde, så derfor er det på sin plads at lave en opskrift med en fast tofu. Jeg benytter mig ikke særlig ofte af denne variant, mest af alt fordi jeg synes den almindelige har en bedre konsistens. 

Men den faste tofu er dog god, når man søger at få et alternativ for eksempelvis kylling eller hvid-fisk

Ingredienser

  • 100 gram firm/fast tofu
  • 1 dl speltmel (her kan du tilsætte krydderier hvis du har lyst- salt, chilli, hvidløg) 
  • 1 dl plantemælk
  • 1 dl knust All Bran Flakes
  • Spray olie

Fremgangsmåde

  1. Start med at tænde ovnen på 180 grader 
  2. Skær den faste tofu i rektangler 
  3. Kom herefter mel, plantemælk og knust All Barn flakes på 3 forskellige flade tallerkener. 
  4. Så er det tid til panering ligesom du kender det, vend først skiven i melet, herefter vendes den i mælken og tilsidst i de knuste flager. 
  5. Kom tofu skiverne over på et stykke sølvpapir og spray overfladenerne forsigtigt med olie. Fold sølvpapiret over skiverne. 
  6. Bag i ovnen i 35 minutter og server med med dip eller sauce.  

MARINERET TOFU

Denne opskrift er til dem som prøver tofu for første gang. Personligt synes jeg ikke at tofu har en særpræget smag, til gengæld har det en særlig konsistens som mange ikke bryder sig om i første omgang (inklusiv mig). Tofu suger let smag til sig og derfor er det en god idé at marinerer din tofu første gang du smager det. 

Jeg bruger i denne opskrift almindelig tofu som du finder på alle hylder i supermarkeder og følger i første omgang basis-tofu opskriften. 

Ingredienser 

  • 1/2 dl soya sauce
  • 1 spsk agave sirup
  • 1/2 lime
  • 2 fede hvidløg
  • 1 lillefinger revet ingefær
  • 1 tsk smoked paprika
  • 1 tsk paprika
  • 1/2 tsk chillipulver

Fremgangsmåde

  1. Start med at blande marinaede i et glas eller en skål, alle ingredienser blandes sammen til en ensartet masse
  2. Herefter følges basis opskriften længere oppe, det vil sige steg de 100 gram tofu på panden med olie og salt. 
  3. Når de er blevet let gyldne så overhældes de med marinaden. 
  4. Lad det simre i 10 minutter ved middelvarme, mens du vender din tofu et par gange. 
  5. Server med nudler, i salat, til wok eller på brød. 

TOFU DRESSING

Silke tofu er en enormt blød varient og den fungerer derfor perfekt til dressinger, sauce eller sågar desserter. Der findes mange måder at anvende silke tofu på, blandt andet til fedt-fattig mayo eller chokolademouse. Jeg vil i den her opskrift lave en lækker dressing, som både fungerer skønt i salater eller som dip.

Ingredienser

  • 100 gram silke tofu
  • Saft fra 1/2 citron
  • 3 spsk gærflager
  • 1 tsk sennep
  • 1 fed hvidløg
  • 1 tsk agave sirup
  • 1 tsk salt
Fremgangsmåde
  1. Kom alle ingredienser i en minihakker eller foodprocesser og blend indtil der er formet en ensartet masse.
  2. Hæld på glas og opbevar i køleskabet, så du let kan hælde dressing over dine salater.

Hvilke tofu varianter er bedst?

Det er svært at sige hvilke varianter der er bedst og om der overhovedet er nogen som er bedre end andre. Jeg tror det handler om smag og behag, min tofu guide er således udelukkende baseret på min personlige holdning og hvilke mærker jeg bruger. Alle tofu af samme variant, kan sagtens erstattes med hinanden uanset mærke, bare prøv dig frem! Her er min tofu guide til valg af mærker:

  • Silke tofu: Clearspring økologisk tofu
  • Almindelig tofu: Urtekram på glas eller Nagel natur
  • Fast tofu: Taifun eller Nagel fra Tyskland.

Kan købes i diverse supermarkeder, på helsam.dk eller Greenos.dk .

Holdbarhed, opbevaring og frysning

Ikke åbnet: Tofu holder sig længe, hvis ikke pakken er åbnet.

Åbnet: Er pakken åbnet oplever jeg at det kan holde i 7-8 dage.

Stegt på panden eller marineret: Er din tofu blevet opvarmet eller brugt på anden vis, vil jeg opbevare det på glas med låg i 3 dage.

Nedfrysning: Ja tofu kan godt fryses ned! Det ændrer en smule på konsistensen, men det fungerer det stadig lige så godt.

Afslutning

Alright, det tror jeg summer alt min viden omkring tofu op. Tusind tak for at læse min tofu guide, jeg håber det har været brugbart!

Har du brug for mere inspiration eller hjælp til at starte op i et vegansk køkken, så tjek min guide til et vegansk køkken ud: http://plantebaseretliv.dk/guide-til-et-vegansk-koekken/

Skriv et svar